Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Vývoj ploch vybraných zemědělských plodin v ČR
HLAVICA, Roman
Tato práce se zabývá zmapování vývoje okopanin v ČR. Účelem je jejich popis, zhodnocení vývoje od 1920 až po současnost, vlivy, které vedly ke změnám vývoje okopanin v dané době a zmapování jejich vývoje pomocí ArcGIS. Tato práce je roz-dělená na dvě etapy. První etapa obsahuje literární rešerši, která podrobně popisuje okopaniny, geografický informační systém (GIS). Metodiku sběru dat a podkladů a popis jejich využití. Druhá etapa této práce obsahuje popis vlivů na změny vývoje okopanin určité doby pomocí nasbíraných dat a podkladů, poté jejich výstup v podobě map vytvořených v softwaru GIS.
Sledování a vyhodnocení obsahu nitrátů v kořenových a košťálových druzích zeleniny distribuovaných v obchodní síti.
NOVÁKOVÁ, Jana
Cílem práce bylo sledování kumulace dusičnanů v jednotlivých druzích zeleniny.Celkem bylo analyzováno 240 vzorků kořenové a košťálové zeleniny a brambor distribuované v obchodní síti města Humpolec v letech 2008 ? 2010. Z výsledků pokusu vyplývá, že u každého druhu zeleniny byl překročen povolený limit dusičnanů daný vyhláškou č. 53/2002 Sb. Nejčastější překročení limitu vykazovaly brambory (50 % vzorků). Dále mrkev (27 %), kedlubny (25 %), brokolice (24 %) a celer (17 %). Z hlediska kumulace dusičnanů se petržel jeví jako bezproblémový druh zeleniny, povolený limit byl přesažen v 10 % ,a to o necelé 1 %. Byl zjišťován i původ analyzované zeleniny. Z hlediska zastoupení nevyhovujících vzorků dle země původu byla na prvním místě Česká Republika (52,5 %) díky nadlimitním nálezům u brambor pocházejících od tuzemských pěstitelů. Španělsko bylo zastoupeno 20 % brokolicí a kedlubnami dováženými na náš trh. I přes zvýšený obsah dusičnanů v některých vzorcích zeleniny nepředstavuje její konzumace zdravotní riziko a převažuje její pozitivní vliv na lidský organismus.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.